САЩ предлага "военен Шенген в НАТО"

Предложението беше подкрепено от външните министри на Литва и Полша

14.05.2016 | 16:04 Редактор:
САЩ предлага
САЩ предлага "военен Шенген в НАТО"

Режим на "военен Шенген в НАТО" - това предложи на форум в Талин командващият сухопътните войски на САЩ в Европа, генерал Бен Ходжис, предаде ТАСС. 

"Необходимо е това, което бих нарекъл "военен Шенген". Сега ми е необходима една седмица, за да получа разрешение за прехвърляне на сили от Германия в Полша. И две седмици - за разрешение да прехвърля сили през територията на Чехия", каза Ходжис по време на международната конференция, посветена на паметта на бившия естонски президент Ленарт Мери.

Предложението на генерала беше подкрепено от литовския външен министър Линас Линкявичюс, който подчерта, че такъв режим трябва да бъде създаден в най-скоро време. 

А според полския външен министър Витолд Вашчиковски източният фланг на НАТО трябва да стане равнозначен на западния по отношение на безопасността, пише БТА. 

"Сега виждаме, че в НАТО съществуват различни статути за безопасност на страните, влезли в алианса след 1999 г., и тези, които и преди това са били негови членки. Ние искаме на срещата на високо равнище на НАТО (във Варшава на 8 и 9 юли) всички страни да имат еднакъв статут. "Източният фланг по отношение на сигурността трябва да стане аналогичен на западния", заяви той.

Заместник-генералният секретар на пакта Александър Вършбоу пък изрази мнение, че НАТО е изправен пред заплахи на изток и на юг, а стратегията му трябва да "работи на 360 градуса".