fallback

Уволниха двама главни редактори в руското издание РБК

Лавина от уволнения и оставки в холдинга хвърли съмнения за натиск от Кремъл

14.05.2016 | 13:56 Автор: Мария Аладжова

Трима от шефовете на руската медийна корпорация РБК са уволнени - шефката на холдинга РБК Елизавета Осетинская, главният редактор информационната агенция РБК Роман Баданин и главният редактор на издавания от холдинга вестник Максим Солюс, съобщи "24 часа".

Според източници на изданието "Медиазона" договорите на Осетинская и Баданин били прекратени по взаимно съгласие, а Солюс бил уволнен. Самият той обаче посочи във фейсбук, че също е напуснал по взаимно съгласие.

"Уволних се по взаимно съгласие, т.е. компанията постъпи коректно по отношение към на и се надявам, че ще бъде толкова коректна и по отношение на всички свои сътрудници", написа Солюс. 

Още десетина служители на холдинга са обявили, че напускат.

Най-тиражираната версия за лавината от уволнения и оставки са журланистическите разследвания, някои от които са свързани с дъщерите на руския държавен глава Владимир Путин, както и с Панамските досиета.

По време на "пряката линия" на Путин в средата на април, руските служби за сигурност проведоха внезапни обиски в структурите на инвестиционния холдинг ОНЕКСИМ, принадлежащ на собственика на РБК Михаил Прохоров. Това хвърли съмнения за пказван натиск от страна на Кремъл. 

От руското министерство на комуникациите отричат ставащото да е политически обусловено. Тяхната версия за случая е, че холдингът е имал дългове.

/Снимка: Максим Солюс, РБК/

fallback
Още от Свят
fallback