fallback

Спасиха 900 бежанци, бедствали в кораби край Сицилия

Многобройната група опитала да влезе в Италия

13.05.2016 | 14:15 Автор: Тодор Петров

Бреговата охрана на Апенините е спасила в четвъртък около 900 бежанци от две малки корабчета, бедстващи във водите край остров Сицилия. Голяма част от спасените са сирийци, но има и иракчани. 

Според Върховният комисариат на ООН за бежанците двете спасени лодки с мигранти са най-многобройната група от Сирия и Ирак, опитала се да влезе в Италия в рамките на последната година. Те са отплавали от Египет, а не от Либия, която е традиционен начален пункт за маршрута през Италия. 

По данни на организацията през април повече мигранти са пристигнали в Италия отколкото в Гърция, което се случва за пръв път от май 2015 г. За промяната на трафикантските маршрути допринесе не само сделката между Турция и ЕС. Унгария и Австрия затегнаха граничния контрол в опит да спрат бежанската вълна. 

Повечето мигранти, използващи Балканския маршрут, искат да стигнат до Германия. Само преди месец Италия е спасила 1850 имигранти и бежанци, съобщават местните власти. От началото на годината 31 250 мигранти са стигнали италианските брегове с лодки.

 

fallback
Още от Свят
fallback