САЩ включват противоракетния щит над Европа

Разполагането му предизвика остра реакция от страна на Русия

12.05.2016 | 14:22 Редактор: Василия Пейчева
САЩ включват противоракетния щит над Европа

От днес Съединените щати включват противоракетния щит над Европа. Той ще бъде базиран в Румъния и ще бди за сигурността над Стария континент. Противоракетният щит е създаден, за да предпазва Европа от евентуално иранско нападение.

Американската авиобаза е разположена в румънското село Девеселу, разположено на 50 километра от българската граница. Разработената от САЩ система за противоракетна отбрана разчита на уникална по своите възможности ракета-прехващач SM-3.

Целта е Старият континент да бъде предпазен от евентуално иранско нападение, както и от атака на друга държава, разполагаща с балистични ракети.

Разполагането на щита предизвика остра реакция от страна на Русия. От руското външно министерство заявиха, че разполагането на противоракетния щит нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег.

В отговор на нападките Вашингтон нееднократно подчертава, че това са прехващащи ракети, които са предназначени за отбрана, а не за нападение. Стратегическа параноя – така САЩ определят руската реакция.

От американска страна подчертават, че през 2013 година Москва е напуснала преговори с НАТО, на които е щяла да получи обяснения как работи щитът и защо не е насочен срещу Русия.

Жителите на румънското село Девеселу са доволни от присъствието на американските войници. По думите им разполагането на противоракетната отбрана ще донесе полза в региона. Аналогична база ще бъде изградена и в Полша. Тя трябва да заработи през 2018 година.