България е направила всичко нужно границата с Гърция да стане непреодолима

Това заявил Абделхамид Абауд, който се опитал да я прекоси в района на р. Места през 2015 г.

11.05.2016 | 21:44 Редактор: Ирина Георгиева
България е направила всичко нужно границата с Гърция да стане непреодолима

Абделхамид Абауд: Българските власти са направили всичко необходимо границата с Гърция да стане непреодолима. Мозъкът на терористичните нападения в Париж от 13 ноември Абауд опитал да прекоси границата между Гърция и България в района на река Места през 2015 г., но не успял, съобщиха белгийски медии.

Той беше убит на 18 ноември 2015 г. след престрелка с френски спецчасти в Сен Дени, предгра дие на Париж. 

28-годишният екстремист бил в Атина, откъдето ръководел по телефона джихадистите от клетката в белгийския град Вервие, пише в. "24 часа". Той искал да премине през България, за да се присъедини към тях на място. Това се оказало невъзможно, след като не успял да пресече границата в района на река Места.

Французинът заявил в разговор, че българските власти са направили всичко необходимо границата да остане непреодолима. През следващите дни той се опитал да лети със самолет, но граничните служби разпознали, че данните в документите му за самоличност не отговорят на пътника.

Затова Абауд се свързал със сводник, за да му осигури проститутка, с която отново да се яви на някое летище и да изглежда като семеен мъж. Не се уточнява на кое летище Абауд е бил засечен с фалшивите документи, нито на какъв полет е искал да се качи.

Всичката тази информация се съдържа в записи на телефонни разговори, осъществени от Абауд в навечерието на антитерористичната операция във Вервие и атентатите в Париж от януари миналата година.