fallback

Процедурата по импийчмънт на Русеф продължава

Председателят на бразилския Сенат нареди да бъде продължена процедурата за отстраняване от власт на президента

10.05.2016 | 15:05 Автор: Ирина Георгиева

Председателят на бразилския Сенат Ренан Калейруш нареди да бъде продължена процедурата за отстраняване от власт на президента Дилма Русеф. Решението идва въпреки опита на временния председател на Камарата на депутатите Валдир Мараняо да спре импийчмънта.

Мараняо вчера обяви, че анулира решението на Долната камара на Парламента, който на 17 април гласува да започне процедура за отстраняване на Русеф от власт и Сенатът задейства тази процедура. Върховният съд на Бразилия отказа да се намеси и да отмени решението.

"Всеки има право на политически възгледи, което заслужава респект. Но в конкретния случай е неприемливо да се взема подобно решение, което не зачита нито ръководството, нито членовете на парламента", обясни първият секретар Бето Мансур.

Искането за анулиране на вота в Долната камара беше внесено от главния прокурор на Бразилия Жозе Едуардо Кардозо. Той е бивш министър на правосъдието в правителството на Русеф и осигуряваше защитата ѝ по време на дебатите в долната камара. Мотивите за искане на импийчмънта са, че президентът Дилма Русеф е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г.

 

fallback
Още от Свят
fallback