Ангела Меркел ще участва в първата в света хуманитарна среща

На събитието в Истанбул ще се обсъждат пътищата за разрешаване на проблемите, пред които е изправена световната система за хуманитарна помощ

10.05.2016 | 07:06 Редактор: Луиза Божинова
Ангела Меркел ще участва в първата в света хуманитарна среща

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде сред 50-те лидери, които ще проведат първата в света хуманитарна среща на високо ниво в Истанбул в периода 23-24 май, за да преосмислят глобалната стратегия за оказване на помощ, предаде Франс прес, като се позовава на направено в понеделник изявление на дипломати от ООН.

Цел на срещата е да се обсъдят пътищата за разрешаване на проблемите, пред които се изправя днес световната система за хуманитарна помощ и за поставяне на дневен ред на плановете за взаимопомощ.

Срещата е критикувана от организацията "Лекари без граници“, която заяви, че няма да изпрати свои представители, тъй като не очаква по време на събитието "да бъде намерено решение за слабостите в хуманитарната дейност и реакцията при спешни случаи“ в конфликтните зони и по време на епидемии.

Един от най-належащите за решаване въпроси е финансирането на хуманитарната помощ. На срещаща ще бъдат търсени и пътища за разрешаване на хуманитарната криза в Сирия и ще се акцентира на необходимостта от съвместни и координирани дейности за разрешаване на проблема с мигрантите.

Под въпрос е и участието на Великобритания и Франция.