Две години след трагедията в Одеса: Кери и Лавров обсъдиха ситуацията в Украйна

Трагедията в морския град отне животите на 48 души

03.05.2016 | 16:01 Редактор: Мария Аладжова
Две години след трагедията в Одеса: Кери и Лавров обсъдиха ситуацията в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров е провел телефонен разговор с Генералния секретар на САЩ Джон Кери, с който висшите представители на двете страни са обсъдили начините за овладяване на конфликта в Украйна, предаде ТАСС.

Лавров напомни, че днес се навършва годишнина от трагедията в Одеса през 2014 година, която взе 48 жертви, а 250 бяха ранени след като екстремисткото движение "Десен сектор" и футболни запалянковци щурмуваха щандове, на които се събираха подписи за федерализацията на Украйна и надделяването на руския език като държавен.
В основата на разговора е било посочено, че настоящата ситуация е без алтернатива от гледна точка на пълното изпълнение на мерките съгласно минските споразумения.

От Кремъл настояват, че Киев саботира прилагането на договореностите, най-вече в политическата им част, като същевременно Русия не се явява страна в кофликта и въпреки това съдейства за тяхното изпълнение, пише още ТАСС.

Примирието в Сирия

Съвсем скоро в сирийския град Алепо може да бъде въведен режим на примирие, заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговори със специалния пратеник на ООН за сирийската криза Стефан де Мистура.

„Сега завършва съгласуването на примирието в Алепо между руските и американските военни. Надяваме се, че съвсем скоро, дори в близки часове, ще бъде обявено такова решение“, каза руският министър.