fallback

20-доларовата банкнота в САЩ ще е с лика на чернокожа жена

Портретът на активистката за отмяна на робството Хариет Тъбман от 2020 г замества лика на президента Андрю Джаксън

21.04.2016 | 15:56 Автор: Вероника Цветанова

За пръв път в историята на Съединените щати на 20-доларовите банкноти ще бъде отпечатан ликът на чернокожа жена. Портретът на активистката за отмяна на робството Хариет Тъбман от 2020 година ще замени американския президент Андрю Джаксън върху една от най-разпространените банкноти в страната.

Първоначално планът бил Хариет Тъбман да измести Александър Хамилтън от банкнотата за 10 долара.

Идеята на Министерството на финансите на САЩ е да бъде отбелязана по специален начин 100-годишнината от правото на жените да гласуват.

"Отделихме доста време за допитване чий да е ликът на 20-доларовата банкнота. Радостни сме от факта, че американците избраха Хариет Тъбман. Надявам се да бъде оценен фактът, че сме се съобразили с тяхното мнение", заяви финановият министър на САЩ Джак Лю.

Хариет Тъбман е шпионин за съюзниците по време на Американската гражданска война. Родена като робиня, тя бяга от робството и организира приблизително тринадесет мисии за спасяването на над 70 роби посредством мрежа от активисти и места за укриване, известни като Подземната железница. Наричат я "жената, спасила най-много роби". В следвоенните години се бори за отвоюването на повече права на жените.

 

fallback
Още от Свят
fallback