Бенямин Нетаняху пристига на посещение в Русия

Израелският премиер ще се срещне с руския президент Владимир Путин

21.04.2016 | 13:11 Редактор: Мария Аладжова
Бенямин Нетаняху пристига на посещение в Русия

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху ще пристигне днес на официално посещение в Русия, в рамките на което ще срещне с руския държавен глава Владимир Путин.

По-рано от Кремъл съобщиха, че Путин и Нетаняху ще обсъдят ключовите въпроси, засягащи Близкия Изток, както и двустранните отношения между Русия и Израел.

"В хода на преговорите се планира да бъдат обсъдени актуалните въпроси на двустранното сътрудничество в приоритетните области. Освен това се предполага и обмяна на мнения по важни теми от регионалния и глобалния дневен ред, най-вече състоянието и перспективите за палестино-израелското овладяване, както и ситуацията в Сирия", се чете в съобщението на руската правителствена пресслужба.

Посещението на Нетаняху идва няколко дни след визитата на палестинския президент Махмуд Абас в Москва на 18 април, който също се срещна с Путин. Двамата обсъдиха френската инициатива за международна конференция, насочена към разрешаването на проблемите в Близкия Изток.

Самите страни в палестино-израелския конфликт не придават особено значение на почти едновременните си посещения на руска територия. 

В интервю за Sputnik външният министър на Палестина Рияд Ал-Малики нарече съвпадението "случайност".

"Не мисля, че визитата на Нетаняху е свързана с палестинския проблем. Това, че датите на посещенията почти съвпаднаха е случайност. Очакванията ми са, че визитата на Нетаняху се отнася до ситуацията в Сирия, координацията на действията на Русия и Израел по избягването на инциденти в небето, целите в Сирия... Израел иска да получи гаранция, че преходния период в Сирия няма да се окаже заплаха, това ще обсъжда Нетаняху. Последното, за което мисли той са израелско-палестниските преговори", заяви Ал-Малики.

"Нетаняху осъзнава, че Русия има ключова роля в случващото се в Женева, в преходния период, в прекратяването на огъня в Сирия", посочи още дипломатът.