Турция с второ предупреждение за прекратяване на споразумението с ЕС

Ахмет Давутоглу заплаши, че ще отмени сделката за бежанците, ако ЕС не въведе безвизов режим за турски граждани

20.04.2016 | 12:21 Редактор: Мария Аладжова
Турция с второ предупреждение за прекратяване на споразумението с ЕС

Турското правителство заплаши Европейския съюз, че ще прекрати споразумението за връщане на мигранти на нейна територия, ако блокът не спази своята част от уговорката, а именно - да въведе безвизов режим за турски граждани, съобщи Hurriyet Daily News.

Предупреждението от Анкара идва в момент, когато различни институции на ЕС преглеждат прилагането на плана, който е в сила вече около месец, а целта е да бъде спряна нелегалната миграция към Европа в замяна на финансови и политически ползи за Анкара. 

„Турция е сериозен събеседник. Тя прави каквото е обещала и няма да позволи отстъпления при прилагането на това, което е било обещано“, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от Hurriyet.

"Това е съвместно споразумение. Ако ЕС не може да предприеме необходимите стъпки, за да го изпълни, тогава, разбира се, не може да се очаква от Турция да направи тези стъпки".

Давутоглу направи коментара по време на пресконференция, когато беше помолен да коментира слуховете, че ЕС има намерение да въведе ограничения на сделката с Турция по отношение на перспективите за безвизово пътуване. 

Споразумението за връщане на нелегалните мигранти, от Гърция в Турция, беше подписано на 18 март и откроява мерки за овладяване на най-тежката бежанска криза в Европа след Втората световна война. 

В замяна ЕС обеща на Турция подновяване на преговорите за членство, както и безвизов за турски граждани, който да влезе в сила най-късно от юни.