Съветът НАТО-Русия ще заседава за пръв път от две години насам

Оснивна тема ще е кризата в Украйна

20.04.2016 | 11:12 Редактор: Мария Аладжова
Съветът НАТО-Русия ще заседава за пръв път от две години насам

Днес, за пръв път от почти две години насам, ще се проведе официална среща между НАТО и Русия, съобщава Reuters. Съветът НАТО-Русия, който не се е събирал от 2014 г., ще заседава в Брюксел, за да обсъди кризата в Украйна. 

Преди две седмици участниците в диалога се договориха разговорите да бъдат водени на ниво посланици. Предишните заседания на съвета бяха прекъснати заради анексирането на Крим и кризата в Украйна. 

Освен прилагането на мирното споразумение от Минск, ще бъдат обсъдени и методите за информиране при мащабни военни учения, както и схеми за намаляване на риска с цел да не се повтори инцидентът със свалянето на руския бомбардировач Су-24 до сирийската граница. 

"Видяхме инциденти в Балтийско море през изминалата седмица с непрофесионално и опасно поведение на руски самолети в близост до американски кораб и самолет. Те само подчертават колко е важно да държим военните канали за комуникация отворени", заяви генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БНР.

Столтенберг беше категоричен, че НАТО не иска нова студена война, но подчерта, че днешната среща не означава връщане към обичайните отношения с Русия от преди кризата. 

От руска страна делегацията на заседанието ще бъде ръководена от постоянния представител на Русия посланик Александър Грушко.