Турция предупреди, че може да прекрати споразумението с ЕС

"Искаме тази човешка трагедия да приключи, а нашите граждани да пътуват в Европа без визи", заяви Мевлют Чавушоглу

18.04.2016 | 22:26 Редактор: Мария Аладжова
Турция предупреди, че може да прекрати споразумението с ЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция ще отмени споразумението за бежанците, ако ЕС не спази думите си и не изпълни задълженията си, предаде украинската информационна агенция УНИАН, цитирана от "Фокус".

„Споразумението, което сключихме с ЕС, е ясно. Ние искаме тази човешка трагедия да приключи, а нашите граждани да пътуват в Европа без визи и митническият съюз да бъде обновен. Ако ЕС не спази думите си, включително и договореностите по бежанците, ще отменим цялото споразумение“, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу

На 18 март Турция и ЕС сключиха споразумение, целта на което бе намаляването на бежанския поток към Европа. 

Чавушоглу беше категоричен, че Турция използва европарите по предназначение, а именно - за потребностите на мигрантите, а не за собствена облага.

Коментарът му беше направен във връзка с поисканите от Анкара 6 млрд. евро за сирийските бежанци, намиращи се на територията на Турция.

"Виждаме несправедливи обвинения срещу Турция. Едва ли не, че тези пари се отделят за Турция. Все едно ние "молим" за тези средства. Тези пари ще бъдат изразходвани за потребностите на срийците и няма да влязат в нашия бюджет", подчерта министърът.

Към днешна дата на турска територия пребивават около 2,7 млн. сирийци, спасяващи се от продължаващата вече пет години война в страната си.