fallback

Вторични трусове в Еквадор, има и избягали заворници

Властите обявиха извънредно положение в страната

18.04.2016 | 15:56 Автор: Вероника Цветанова

Бедственото положение в Еквадор продължава с множество вторични трусове със сила от 3,5 до 6.1 по Рихтер. Страната бе разлюляна от мощно земетресение с магнитуд 7.8 по Рихтер в събота, при което пострадаха 272 души, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Испания изпрати военен самолет с 47 спасители и 5 кучета в помощ на страната. По данни на испанския Червен кръст около 100 хиляди души в Еквадор вероятно се нуждаят от помощ. Според организацията между 3 и 5 хиляди души имат нужда от подслон, след като трусът разруши домовете им. От своя страна Европейската комисия отдели 1 милион евро за спешна хуманитарна помощ за бедстващите.

След опустошителното земетресение в Еквадор близо 100 затворници избягаха от килиите си. Около 30 от бегълците са били заловени в най-тежко засегнатата част на страната.

Властите обявиха извънредно положение и разположиха около 10 000 войници и 3500 полицаи в засегнатите райони. Правителството планира да отпусне 300 милиона долара за премахване на последиците от опустошителните трусове.

По последна информация броят на загиналите при земетресението е достигнал 350 души, съобщи USA Today. Спасителните екипи продължават да претърсват развалините от срутилите се по време на силния трус сгради.  

fallback
Още от Свят
fallback