fallback

Телефонът на Абрини прати петима в ареста

Четирима мъже и една жена, заподозрени в подготовката на атентатите в Париж и Брюксел, бяха арестувани във Великобритания

18.04.2016 | 15:54 Автор: Луиза Божинова

Проверката на телефона на един от главните заподозрени за атентатите в Париж и Брюксел Мохамед Абрини е позволила на американски следователите да арестуват петима души по подозрение в тероризъм, предаде Europe 1.

Четирима мъже и една жена са задържани в петък във Великобритания. Те са заподозрени за подготвянето на атентати. 

Според медийна информация следователите са декодирали десетки съобщения от мобилния телефон на Абрини, който беше задържан по-рано през април при полицейска акция в брюкселския квартал Андерлехт.

В телефона му са намерени снимки на търговския център "Булринг", гарата "Бирмингам Ню Стрийт" и стадиона "Вила парк", които може да са били мишени на планирани атентати.

На 13 ноември в предградието Сен Деми на френската столица близо до стадиона, на който се играе приятелски мач между Франция и Германия, трима нападатели се самовзривяват. По-късно се извършват нападения на още пет места в Париж.

130 са жертвите на атентатите, а ранените са 350.

При атентатите в Брюксел, станали на 22 март, двамата атентатори-самоубийци, братята Брахим и Халид Бакрауи, се самовзривиха на летище "Завентем". 

Третият атентатор, който се вижда на снимка от камерите на летището облечен в бяло и с тъмна шапка, се издирваше интензивно. След задържането си, Мохамед Абрини призна, че именно той е придружавал двамата атентатори на летище "Завентем", които се самовзривиха там, но е избягал. 

Припомняме ви, че при самоубийствените атентатите на летището и в метростанция "Малбек" загинаха 34 души, а близо 200 бяха ранени.

fallback
Още от Свят
fallback