Китай въведе минамален праг на подкупите, които водят до смъртна присъда

Сумата е 463 000 долара, мерките са част от кампанията за борба с корупцията

18.04.2016 | 13:31 Редактор: Тодор Петров
Китай въведе минамален праг на подкупите, които водят до смъртна присъда
Китай въведе минамален праг на подкупите, които водят до смъртна присъда

Китай установи минимален размер на получен подкуп или на разхищение на държавни средства, за който може да бъде произнесена смъртна присъда, и той е 3 млн. юана (около 463 000 долара), предадоха ТАСС и ДПА. Агенциите цитират публикувано днес общо постановление на Върховния народен съд и на Върховната прокуратура.  

Правосъдните органи препоръчват при разглеждане на дела за корупция да се отчитат и сериозността на извършеното престъпление, и степента на неговите негативни последствия. "При наличието на предвидени от закона смекчаващи вината обстоятелства подсъдимият е възможно да бъде осъден на смърт с отсрочка от 2 години", се казва в постановлението. 

В наказателния кодекс на КНР от 2015 г. не се посочват конкретни суми на подкупите или на разхитените държавни средства, при които е възможно произнасяне на смъртна присъда. Сегашното постановление има за цел да разясни текстове от наказателното законодателство. 

Кампанията за борба с корупцията се разгърна в Китай след идването на власт през 2012-2013 г. на "петото поколение" ръководители начело с президента на КНР и генерален секретар на ЦК на управляващата комунистическа партия Си Цзинпин, припомня ТАСС. 

Тя има за цел да бъдат наказвани корумпирани служители както на високо, така и на по-ниски нива и продължава по-дълго от очакваното. От нея пострадаха хора на много по-високи равнища, отколкото мнозина анализатори очакваха, пише пък ДПА. По някои от корупционните дела бяха произнесени смъртни присъди с отложено изпълнение, които в Китай обикновено се заменят с доживотни.