fallback

Кремъл се извини на Süddeutsche Zeitung за думите на Путин

Руският държавен глава обяви, че вестникът е собственост на американската банка Goldman Sachs

15.04.2016 | 15:14 Автор: Мария Аладжова

Кремъл се извини на германският вестник Süddeutsche Zeitung за изказването на руския държавен глава Владимир Путин, че изданието е собственост на американската банка Goldman Sachs, пише РБК.

Говорителят на правителството Дмитрий Песков нарече случилото се своя лична грешка и поднесе извинения на Süddeutsche Zeitung за неправилното изявление в техен адрес.

Вчера, по време на пряката телефонна линия за задаване на въпроси към руския президент, Путин заяви, че медийната група, към която принадлежи вестникът, е собственост на банката Goldman Sachs.

"Разбира се, ние поднесохме нашите извинения и сега също поднасяме извинения на изданието", заяви Песков, цитиран от ТАСС. 

"Това по-скоро беше наша грешка, моя грешка грешка, на тези, които изготвиха отчет на справките от документите", подчерта Песков, - "Там наистина имаше неправдоподобна информация, не я проверихме още веднъж, преди да я предоставим на президента".

В коментар за "Панамските досиета", Путин заяви: "Тя (статията за досиетата - бел. ред.) най-напред се появи в Süddeutsche Zeitung", посочи той, като добави, че вестникът "е част от медиен холдинг, а този медиен холдинг принадлежи на американската финансова корпорация Goldman Sachs, т.е. навсякъде стърчат ушите на поръчители. Те стърчат, но дори не са зачервени", коментира Путин.

След прякото включване с държавния глава изпълнителният директор на Süddeutsche Zeitung - Стефан Хилшер, опроверга информацията, че изданието е директно свързано с Goldman Sachs. Хилшер поясни, че то се явява стопроцентово дъщерно предприятие на групата Süddeutscher Verlag. 81,25% от медийната група принадлежи на холдинга Südwestdeutschen Medienholding (SWMH), а 18,75% на семейството Фридман, което е и основател на вестника.

95 % SWMH от своя страна са собственост на Medien-Union GmbH и Gruppe Württembergischer Verleger. По информация на Forbes 50,7% от Medien-Union GmbH принадлежи на 78-годишния германски бизнесмен Дитер Шауб. 

Другият собственик на SWMH — Gruppe Württembergischer Verleger, обединява 18 регионални издателства. Групата принадлежи на 40 акционери, сред които има физически и юридически лица. 

Офшорният скандал се разгоря на 3 април след като Международният консорциум на разследващите журналисти и Центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) публикуваха разследване, основано на документите от адвокатската кантора Mossack Fonseca. В него беше посочено, че хората, близки до руския президент, са натрупали офшорен капитал за над $2 млрд. 

fallback
Още от Свят
fallback