Трусове разтърсиха Япония, има жертви

9 души загинаха при бедствието на о. Кюшу

15.04.2016 | 13:56 Редактор: Мария Аладжова
Трусове разтърсиха Япония, има жертви

9 души загинаха, а над хиляда бяха ранени при мощните трусове с магнитуд от близо 6 по Рихтер, които разтърсиха вчера южния японски остров Кюшу. Бедствието разруши сгради, предизвика пожари, прекъсване на електричеството и проблеми с транспорта.

Властите са изпратили близо 400 военни на помощ на пострадалите в района на град Кумамото, разположен в непосредствена близост до епицентъра на земетресението. 

Спасителите, които издирват затрупани под срутилите се сгради хора, успяха да извадят невредимо 8-месечно бебе. За живота на детето в продължение на часове се бориха близо 50 пожарникари, които се ръководили по плача на бебето, докато разчиствали отломките. 

"Създали сме необходимата организация за настаняването във временни центрове на всички засегнати от трусовете. Освен подслон сме осигурили и храна и вода и хората ще получат всичко необходимо, за да се чувстват добре. Имаме готовност да изпратим още спасители, за да можем да сме сигурни, че под руините на сградите няма останали хора", съобщиха властите.  

Близо 44 хиляди души бяха евакуирани и настанени във временни центрове или прекараха нощта на открито, тъй като домовете им бяха засегнати от земетресенията. Сеизмолозите съобщават, че регистрират множество вторични трусове, но няма опасност в двата АЕЦ-а, намиращи се в най-южната част на о. Кюшу.