fallback

Безредици в Париж

Те избухнаха по време на поредния протест срещу планираните от кабинета на президента Оланд трудови реформи

15.04.2016 | 13:47 Автор: Ирина Георгиева

Безредици избухнаха в Париж по време на поредния протест срещу планираните от кабинета на президента Франсоа Оланд трудови реформи. Стотици хора, предимно младежи, се събраха на мирен протест на площада на Републиката.

Когато демонстрантите се опитаха да тръгнат към елисейския дворец пътят им бе преграден от плътен полицейски кордон. Органите на реда отклониха шествието към северната част на френската столица, където избухнаха безредиците. Недоволните младежи започнаха да чупят витрини, спирки и коли. Няма данни за пострадали, но френски медии съобщават за задържани демонстранти.  

"Промените, които предлагат управляващите, са чисто козметични. Те няма да намалят безработицата, няма да помогнат на младите хора, които стоят без работа. Реформите, които подготвя кабинета, не са в наша полза", заяви синдикалистът Елса Игуедитал.

Промените в трудовото законодателство имат за цел да направят по-гъвкав пазара на труда във Франция. Безработицата в страната достига 10%, а малките и средните предприятия се колебаят да наемат хора. Управляващата социалистическа партия на Оланд и представители на бизнеса твърдят, че реформата ще подпомогне икономиката, улеснявайки компаниите да наемат и уволняват служители.

Проектът формално запазва 35-часовата работна седмица във Франция, но разрешава на фирмите да прибягват до алтернативни варианти като 12-часов работен ден. Той допуска 60-часова работна седмица при "извънредни обстоятелства".

Текст и репортаж: Станимира Шикова

 

fallback
Още от Свят
fallback