fallback

Македонците поискаха оставката на Георге Иванов

По време на демонстрациите се стигна до безредици

14.04.2016 | 14:33 Автор: Мария Аладжова

Безредици избухнаха по време на масови демонстрации тази нощ в Скопие. Стихийните протести заляха улиците на македонската столица след решението на президента Георге Иванов да спре всички съдебни преследвания срещу политиците, замесени в скандала с масово подслушване в страната.

Хиляди хора скандираха призиви за оставката на президента и кабинета докато замеряха полицията с яйца и камъни. Протестиращите поискаха и замразяване на процеса по провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни и формиране на експертно правителство, което да организира честен и демократичен вот.

Демонстрантите нахлуха в канцелария на президента в центъра на Скопие, след като успяха да пробият през охраняващия сградата кордон от полицаи. Прозорците на  офисите бяха разбити, а протестиращите започнаха да изхвърлят навън мебели и документи, които след това запалиха на улицата. 

Органите на реда се опитаха да разпръснат множеството, използвайки палки, което допълнително нажежи ситуацията. При сблъсъците има десетки ранени и арестувани демонстранти, но броят им не бе оповестен официално от властите в Скопие. Сръбски медии съобщиха за най-малко 12 задържани. Пострадали има и сред отразяващите протестите журналисти.   

Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ обвини политическите си опоненти за провокиране на хаоса в Скопие.

Вчера президентът Георге ИвАнов помилва 56 политически фигури – от управляващите и опозицията, замесени в скандал с подслушвания. 

fallback
Още от Свят
fallback