История на протестите в Македония

Протести срещу правителството в Македония имаше и миналата година

14.04.2016 | 15:00 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Протести срещу правителството в Македония имаше и миналата година. Тогава десетки хиляди излязоха по площадите на големите градове в страната, за да изразят недоволството си срещу правителството на Никола Груевски. В рамките на политическите страсти се разрази и скандал с подслушвания и изкарване на компромати.

Хронология на политическата криза в Македония:

Бомбата хвърли лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев заявявайки, че разполага с доказателства за престъпления и злоупотреби, извършени от правителството на Никола Груевски. Според него над 20 000 души в страната са били подслушвани сред които  политици, журналисти, обикновени граждани и бизнесмени.

Според Заев директорът на Агенцията за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков е подслушвал и министри от кабинета на Никола Груевски, включително и вътрешния Гордана Янкуловска. Изтече и запис, в който се чува как се уреждат държавни постове.

Последва протест срещу управлението на премиера Никола Груевски, който вече 9 години е начело на страната. Над 20 000 македонци и албанци се събраха в центъра на Скопие и скандираха "Груйо, отивай си!". Начело беше Зоран Заев.

Дни по-късно десетки хиляди хора изпълниха площада пред Народното събрание в центъра на Скопие в подкрепа на правителството на Никола Груевски. Самият той отправи пожелание към привържениците си.

Година по-късно протестите продължават, а анализатори смятат, че много скоро може да има оставка на правителството.

Текст Борис Бъчваров: