Владимир Гройсман е новият премиер на Украйна

Искам да се закълна, че това правителство ще бъде без корупция, заяви новоизбраният премиер

14.04.2016 | 14:15 Редактор: Мария Аладжова
Владимир Гройсман е новият премиер на Украйна

Върховната Рада на Украйна избра за премиер на страната Владимир Гройсман, предаде БНР. Гройсман беше избран за поста веднага след като депутатите гласуваха оставката на досегашния премиер Арсений Яценюк

Преди да влезе в пленарната зала, украинският президент Петро Порошенко заяви, че основните приоритети на новия кабинет ще бъдат засилването на отбранителния сектор в Украйна и възстановяването на Донбас.

По думите му правителството ще продължи курса към евроинтеграция на страната. Ще бъде създадено и специално министерство за Донбас, оглавено от Вадим Черниш, който в момента ръководи агенцията по въпросите на района. 

Гройсман от своя страна наблегна на това, че новото правителство трябва да подобри сътрудничеството с парламента и че то няма да толерира корупцията. Наред с нея, той назова още две заплахи пред Украйна – неефективното управление и популизма. По думите на премиера, той е готов да поеме отгoворността за ситуацията в страната:

"Искам да се закълна, че това правителство ще бъде без корупция, ще се отнася отговорно към задачите си, които стоят пред украинската държава, ще прави всичко, за да гарантира стабилността и развитието ѝ. Трябва да изградим абсолютно нов диалог с украинското общество", каза Гройсман.