Минаха първите изслушвания на кандидатите за генерален секретар на ООН

Първият изслушан бе външният министър на Черна гора Игор Лукшич, следван от кандидата на България – Ирина Бокова

12.04.2016 | 22:50 Редактор: Луиза Божинова
Минаха първите изслушвания на кандидатите за генерален секретар на ООН

Организацията на обединените нации (ООН) започна първите в историята си обществени изслушвания на кандидатите за позицията на генерален секретар. Претендентите се изправиха пред градушка от въпроси за това как те ще отговорят на някои от най-сериозните проблеми в света, пише The Guardian.

Национални и регионални представители от Общото събрание на ООН питаха за изменението на климата, превенцията и разрешаването на конфликти и недостатъците на самата организация.

Първият изслушан кандидат бе външният министър на Черна гора Игор Лукшич, следван от кандидата на България – Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Бокова е широко разглежда като водещ кандидат, тъй като тя е жена с много институционален опит в ООН, идва от Източна Европа, която все още не е представила генерален секретар, и се смята за приемлив кандидат за Москва. Но това от своя страна предизвиква подозрения у Запада, че тя ще бъде мека с руската военна интервенция в страни като Украйна, Сирия и на други места.

В своето изказване Бокова настоя, че ще заеме твърда позиция относно правата на човека.

"Генералният секретар има морален авторитет и позиция да се застъпва и да разговаря със световни лидери. Мисля, че това е важна отговорност“, каза тя.

Вторник бележи началото на 3-дневните изслушвания, в рамите на които на осемте кандидати са дадени по два часа, за да направят презентация и след това да отговорят на въпросите на членовете на Общото събрание.