fallback

Ердоган ще съди германски водещ заради оскърбително стихотворение

Канцлерът Ангела Меркел е потвърдила провинението на водещия

11.04.2016 | 22:57 Автор: Мария Аладжова

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган е внесъл жалба в германската прокуратура срещу телевизионния водещ Ян Бемерман, който прочел в ефир "оскърбително" сихотворение за турския лидер, предаде ТАСС.

"Посоченото заявление е внесено съгласно параграф 194 по подозрение за оскърбление", се посочва в съобщението на прокуратурата.

Това е втората част от скандала, който се разрази преди няколко седмици, след като турската страна изрази претенции по повод на това по какъв начин е представяна политиката на турския лидер в германския телевизионен ефир.

Първоначалното възмущение на Анкара беше насочено към сатирично видео, излъчено на 17 март, по канала ARD. В тази връзка турските власти привикаха във външното министерство германския посланик Мартин Едман.

Именно тази реакция провокира вълна от недоволство сред германските медии, която и доведе до днешната ситуация.

В излъченото на 31 март предаване водещият Ян Бемерман посочи, че политическата сатира е разрешена от Конституцията на Германия. "Само че това, което сега ще бъде забранено е", загатна той, след което започна да рецитира въпросното оскърбително стихотворение по адрес на Ердоган.

Отношение по върпоса взеха и властите в Германия. 

Миналата седмица официалният представител на правителството заяви, че канцлерът Ангела Меркел е отчела репликата на Бемерман по адрес на Ердоган като съзнателно оскърбление.

Ако бъде признат за виновен, водещият ще трябва да плати глоба или в най-лошия случай - да излежи 3 години зад решетките.

fallback
Още от Свят
fallback