fallback

Парламентарен вот в Исландия през есента

Те ще бъдат тест за популярността на подалия оставка премиер

07.04.2016 | 15:19 Автор: Василия Пейчева

Парламентарните избори в Исландия ще се проведат през есента. Това реши парламентът в Рейкявик, след като премиерът на страната подаде оставка.

Междувременно управляващата дясноцентристка коалиция в Исландия реши да номинира министъра на риболова и селското стопанство Сигурдур Инги Йохансон за нов премиер.

"Това е голяма отговорност, като се има предвид ситуацията. Това не е един от най-щастливите моменти за мен, но ще направя всичко по силите си и ще дам най-доброто от себе си. Надявам се гражданите на Исландия да видят, че новото правителство ще се постарае да донесе стабилност в политически план", коментира Сигурдур Инги Йохансон.

"Седмицата е изпълнена с доста събития и изненади. Текущата ситуация изисква бързи и навременни мерки, които надявам се вече сме предприели", допълни финансовият министър на Исландия Биарни Бенедиктсон.

Изборите през есента ще са тест за популярността на бившия премиер Сигмундур Гунлаугсон като партиен лидер, коментират анализатори. Оттеглянето на премиера бе свързано със скандала с Документите Панама, които разкриха, че той е влагал пари в офшорна компания.

Оставката му бе предшествана от масови няколко дневни протести.

 

fallback
Още от Свят
fallback