fallback

ЕК започва реформа на европейската система за убежище

Комисията представя и мерки за осигуряване на безопасни възможности за законна миграция в Европа

06.04.2016 | 15:55 Автор: Луиза Божинова

Европейската комисия (ЕК) днес стартира процеса за реформа на общата европейска система за убежище, става ясно от новинарско съобщение, разпространено от Комисията до медиите. ЕК ще представи варианти за справедлива и устойчива система за разпределяне на кандидатите за убежище между държавите членки, допълнително хармонизиране на процедурите и стандартите за предоставяне на убежище, както и укрепване на мандата на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището.

"В същото време Комисията представя и мерки за осигуряване на безопасни и добре управлявани възможности за законна миграция в Европа", посочва се в съобщението.

"Кризата с бежанците показа слабостите в общата европейска система за убежище. Няма съмнение, че нуждаещите се от защита трябва да продължат да я получават и че не трябва да поверяват живота си на контрабандистите на хора", каза първият заместник-председател Франс Тимерманс. "Но настоящата система не е устойчива. Различните национални подходи доведоха до търсене на по-изгодни варианти за получаване на убежище и до незаконна миграция, като в същото време станахме свидетели на това, че правилата от Дъблин поставиха твърде голяма отговорност върху само няколко държави членки", посочи той.

Според Тимерманс съществуващото законодателство трябва да се прилага в краткосрочен план, за да се стабилизира на положението.

"В по-дългосрочен план обаче, имаме нужда от устойчива система, основана на общи правила, по-справедливо поделяне на отговорността и безопасни и законни канали за влизане на лицата, които се нуждаят от закрила, за да могат да я получат в ЕС“, каза той.   Комисарят по въпросите на миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос е на мнение, че мобилността на хората ще бъде присъща характеристика на 21-ви век.

"За да се справи с това предизвикателство, Европа трябва да създаде стабилна и ефективна обща европейска система за убежище, която включва системата от Дъблин и е справедлива за държавите членки, гражданите на ЕС, мигрантите и държавите на произход и на транзитно преминаване", посочи Димитрис Аврамопулос.

"Успоредно с продължаващите усилия на ЕС за справяне с безработицата и инвестиране в своята работна сила Европа трябва да увеличи законните и безопасни канали за хората, които идват в ЕС, независимо от това дали търсят закрила или работа", каза още Аврамопулос.

По думите му Европа има нужда да привлече таланти от чужбина, които да подпомогнат нейния икономически растеж.

"Тези реформи са необходимо допълнение към действията, предприети за намаляване на незаконните потоци към Европа и на нейната територия, както и за защита на външните ни граници. Накрая, многообразието все повече се превръща в определяща черта на много общности и градове в ЕС — ние следва да го приемем и да го превърнем в градивна възможност посредством иновативни политики на интеграция“, каза Димитрис Аврамопулос.

fallback
Още от Свят
fallback