fallback

Във Франция скочиха срещу планираните трудови реформи

Проектът разрешава на фирмите да прибягват до алтернативни варианти като 12-часов работен ден

05.04.2016 | 17:25 Автор: Василия Пейчева

За пети пореден ден десетки във Франция излязоха на улицата срещу планираните трудови реформи на кабинета на президента Франсоа Оланд. На площада на Републиката в центъра на Париж активистите от движението "Безсънна нощ" се обявиха срещу въвеждането на 60-часовата работна седмица във Франция.

Демонстрантите, които окупират центъра на френската столица, са предимно млади хора. Властите не позволиха на протестиращите да се отправят на шествие към сградата на парламента.

Полицията се опита да използва сила, за да разпръсне протеста и да накара хората да се разотидат, което доведе до сблъсъци. Не се съобщава за ранени или арестувани демонстранти.

"Искаме промяна, но не такава, която да застраши нашата работа, доходите на семействата ни и нашето бъдеще. Не се страхуваме и затова сме тук. Управляващите трябва да чуят исканията ни и да се съобразят с тях", заяви протестираща.

Оспорваният законопроект, който ще влезе за обсъждане в пленарна зала следващата седмица, има за цел да направи по-гъвкав пазара на труда във Франция. Безработицата в страната достига 10 процента, а малките и средните предприятия се колебаят да наемат хора.

Управляващата социалистическа партия на Оланд и представители на бизнеса твърдят, че реформата ще подпомогне икономиката, улеснявайки компаниите да наемат и уволняват служители.

Проектът формално запазва 35-часовата работна седмица във Франция, но разрешава на фирмите да прибягват до алтернативни варианти като 12-часов работен ден. Той допуска 60-часова работна седмица при "извънредни обстоятелства".

 

fallback
Още от Свят
fallback