fallback

Исландци излязоха на протест да искат оставката на премиера

Сигмундур Гунлаугсон е уличен в укриване на средства в офшорни сметки

05.04.2016 | 16:16 Автор: Василия Пейчева

Стотици хиляди излязоха на протест по улиците на исландската столица Рейкявик, за да поискат оставката на премиера на страната, уличен в укриване на средства в офшорни сметки чрез компанията "Мосак Фонсека" в центъра на досиетата "Панама".

Сигмундур Гунлаугсон заяви, че няма да се оттегли от поста, въпреки че и политическите му опоненти настояват за извънредни избори. Премиерът определи работата на правителство си като успешна и бе категоричен, че то трябва да довърши започнатото.

"Имахме подозрение, че нещо се случва в страната. Но размерът на разкритията ни изненада. Затова съм тук", коментира протестиращата Гудрун Ерлингдотер.

"Протестирам срещу корупцията в правителството. Премиерът е укривал парите си в офшорна сметка и сега лъже за това. Финансовият министър също лъже за участието си в тайни компании. Това не може да продължава така", допълни и друг демонстрант.

Според разкритията, направени от международния консорциум на разследващите журналисти, исландският премиер Гунлаугсон и съпругата му са използвали офшорната компания Уинтрис за скриване на милиони долари инвестиции.

Вчера той отказа да коментира разкритията и дори прекъсна интервюто си пред шведската телевизия SVT заради зададен въпрос по темата.

 

fallback
Още от Свят
fallback