НАТО: Путин създаде силна армия, но трябва да внимава

"Ако премине границата, ще се сблъска с нас", предупреди главнокомандващият силите на Алианса Филип Брийдлав

05.04.2016 | 13:00 Редактор: Тодор Петров
НАТО: Путин създаде силна армия, но трябва да внимава

"Президентът на Русия Владимир Путин създаде силна армия, която показа възможностите си в Сирия и в Донбас. През последните пет години Путин инвестира много в армията, което помогна за постигането на тези резултати", заяви главнокомандващият силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав в интервю за естонския канал ERR.

Той специално отбеляза "мощния ракетен потенциал с далечен обсег" - Русия изстрелваше ракети, както от кораби, така и от подводници. 

Брийдлав смята, че силите на НАТО трябва да присъстват в Източна Европа и балтийските страни, за да сдържат военния потенциал на Русия, пише Dnes.bg.

"Ако Путин погледне през границата, той ще разбере, че това е НАТО, а не една или друга страна, ако той премине границата, ще се сблъска с НАТО", обясни Брийдлав. 

Той каза, че Алиансът трябва да следи действията на Русия, тъй като Путин продължава да инвестира в армията и да засилва потенциала. 

По думите на Брийдлав обаче окончателно решение за увеличаване войските на НАТО в региона няма. 

По-рано заместник държавният секретар по отбраната на САЩ Робърт Уърк заяви, че Пентагонът се готви да увеличи военното присъствие на САЩ в Източна Европа. В региона по-специално ще има тежка бронирана техника и ще бъдат разположени 4 200 военни, пише Би Би Си.

Подобни мерки според американското военно ведомство са необходими, за да бъдат защитени страните от Източна Европа от нарастващата агресия на Русия. Този план обаче предстои да бъде одобрен от Конгреса на САЩ. 

Русия излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа през 2015 г., но смята, че засилването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа противоречи на други договори на Москва с Алианса.