fallback

Размяната започна: Първата група мигранти бе върната в Турция

Всеки бежанец бе ескортиран от турски граничен полицай на пристанището в Дикили

04.04.2016 | 17:11 Автор: Василия Пейчева

Първата група с пакистански бежанци, влезли нелегално в Гърция, бе върната в Турция. Така Анкара официално започна да изпълнява поетите ангажименти в Брюксел да приема обратно нелегалните мигранти в замяна на 6 милирда евро финансова помощ.

Всеки бежанец от кораба, тръгнал рано тази сутрин от гръцкия остров Лесбос с над 200 души на борда, бе ескортиран от турски граничен полицай на пристанището в Дикили. Според турски официални лица Анкара ще може да приема до 500 мигранти на ден.

Споразумението между ЕС и Турция, което бе подписано на 18 март в Брюксел, предвижда бежанците, достигнали бреговете на Гърция нелегално след 20 март, да бъдат върнати обратно в Турция, освен ако не получат убежище.

"Има още много работа, която трябва да бъде свършена. Правим всичко по силите си, за да успеем да приемем всички бежанци. Това са хора, които бягат от насилието в родината си и имат нужда от нашата помощ", коментира Борис Чешурков, хуманитарен работник.

"Правим всичко по силите си, за да успеем да приемем всички и всичко да протече гладко. Работим извънредно, но се надяваме това да е само в началото и след това ситуацията да се подобри", допълни и миграционият служител Садула Гокчекая.

В Турция има 2,7 милиона сирийски бежанци. Започната е работа по изграждането на център в курортния град Чешме в провинция Измир, който се намира до гръцкия остров Хиос – основна цел на мигрантите, решили да предприемат опасното пътуване.

До пристанище Улусой в Чешме са издигнати палатки, където ще се вземат пръстови отпечатъци от мигрантите и ще бъдат регистрирани. Щом приключат медицинските прегледи и регистрирането на мигрантите, бежанците ще бъдат изпращани в лагери в други точки на страната.

 

fallback
Още от Свят
fallback