fallback

Гърция започна да връща нелегални мигранти на турска територия

Над 300 мигранти бяха транспортирани днес, съгласно споразумението между Турция и ЕС

04.04.2016 | 13:02 Автор: Мария Аладжова

Тази сутрин в около 9,30 българско време на пристанището в турския град Дикили, провинция Измир, акостира първият ферибот-катамаран с около 200 мигранти от гръцкия остров Лесбос, предаде БНР.

Междувременно още един кораб с около 130 мигранти пък пристигна от гръцкия остров Хиос на пристанището Чешме. 

Така на практика започна изпълнението на споразумението между ЕС и Анкара. Транспортирането на мигрантите се охранява от патрули на Фронтекс. Кордон от полицаи с бронирани автомобили, сълзотворен газ и водни струи, линейки и представители на турските власти посрещнаха мигрантите в пристанищните градове. 

"Процедурата беше спокойна, всичко беше под контрол", заяви говорителката на Фронтекс Ева Монкюр пред репортери на пристанището на Лесбос. Тя добави, че турските власти присъстват през целия процес.

Очаква се през следващите дни на турска територия да бъдат приети около 400 мигранти. Според процедурата, Анкара ще приеме обратно всички нелегални бежанци, включително сирийските, които са преминали в Гърция преди 20 март т.г.

ЕС от своя страна ще приема по един сирийски мигрант всещу всеки приет от Турция. 

Пристигналите в Турция мигранти ще преминават задължителна регистрация, след което ще бъдат превозвани с автобуси и охрана в бежанските лагери в Килис и Газиантеп.   

Онези, които не са били регистрирани досега и не искат да остават в лагерите, ще бъдат настанявани в една от 62-те провинции на подчинение на Генералната дирекция по миграция.  По данни на турските власти пристигналите днес бежанци са от Пакистан и Бангладеш. Предвижда се Турция да приеме около 6 хиляди души от Гърция.

/Снимка: Архив/

fallback
Още от Свят
fallback