САЩ и Китай - рамо до рамо в борбата срещу контрабандата на ядрени материали

Основната заплаха е те да не попаднат в ръцете на Ислямска държава

01.04.2016 | 15:14 Редактор: Анисия Иванова
САЩ и Китай - рамо до рамо в борбата срещу контрабандата на ядрени материали

САЩ ще засилят сътрудничеството си с Китай в борбата срещу контрабандата на ядрени материали, която е проблем и предизвикателство за разрешаване пред водещите в света държави. Това е един от основните изводи от започналата във Вашингтон среща за ядрената сигурност, чийто домакин е американският президент Барак Обама.

След официалния прием в Белия дом Обама се срещна с китайския си колега Си Цзинпин.

Двамата политици се договориха за по-тясно сътрудничество в ядрената сфера и поддържането на безядрен Корейски полуостров. Подобно споразумение бе сключено и с Южна Корея и Япония.

Двете съседни на Пхенян държави обещаха да са сплотени и единни пред заплахата и провокациите от страна на комунистическия режим на Северна Корея.

Коментатори отбелязват, че отсъствието от форума на Русия и Северна Корея поставя под въпрос доколко реално ще е постижимо налагането на контрол над контрабандата на ядрени материали. Основната заплаха е те да не попаднат в ръцете на Ислямска държава.

Владимир Путин, президентът на Русия, която разполага с едни от най-големите запаси от ядрени материали с гражданско предназначение, реши да бойкотира срещата на върха. Путин ясно показа, че няма да участва в усилия за ядрено разчистване, провеждани от САЩ.

За първи път ядреният форум включва специална сесия, посветена на реакцията на терористични нападения в градска среда, както и симулация за справяне със заплаха от непосредствен ядрен тероризъм.

Барак Обама обърна специално внимание на заплахата, идваща от Ислямска държава, по време на срещата си с френския си колега Франсоа Оланд. Двамата лидери обещаха борбата срещу джихадистите да продължи до окончателната победа над радикалната групировка.