fallback

Поглед в световната история. Какво се е случило на 27 март?

Днес е Международният ден на театъра и още...

27.03.2016 | 09:31 Автор: Луиза Божинова

С час по-рано е всичко днес, но е добре да върнем времето малко назад и да припомним няколко любопитни факти, случили се на 27 март в историята.

Освен, че днес е Международният ден на театъра, открито е метрото във Вашингтон, публикуван е романът на френския писател Емил Зола “Нана”, а Карл Маркс завършва първия том на основния си труд “Капиталът”, през 1969 година е изстрелян космическият апарат Маринър 7.

Като част от програмата Маринър апаратите Маринър 6 и Маринър 7 осъществяват първата двойна мисия до Марс, като прелетяват над екватора и южния полярен регион, анализират атмосферата и повърхността на планетата с далекообхватни сензори, както и записват и предават стотици изображения. И двата апарата преминават над области с множество кратери и пропускат както гигантските северни вулкани, така и големия екваториален каньон, открит по-късно, съобщава "Фокус".

Друг интересен факт е, че на същата дата през 1973 година актьорът Марлон Брандо се отказва от наградата "Оскар" за ролята си на Дон Корлеоне в "Кръстникът" в знак на съпричастност към борещите се за правата си индианци.

В Лондон е открит музей на Шерлок Холмс на ул. “Бейкър Стрийт” № 221 б, където според разказите на писателя Артър Конан Дойл, Шерлок Холмс и д-р Уотсън живеят между 1881 и 1904 г. Прочутият кабинет на първия етаж с изглед към Бейкър Стрийт се поддържа във вида, в който е бил във Викторианската епоха. 

Родени на днешната дата са: американската поппевица Марая Кери, англо-американският актьор Майкъл Йорк,  Хайнрих Ман - германски писател, по-голям брат на Томас Ман и кралят на Франция от 1793 г. Луи ХVІІ.

На 27 март умират: Юрий Гагарин, първият човек, полетял в Космоса (1968) и австрийският автомобилен предприемач Фери Порше.

fallback
Още от Свят
fallback