Доживотен затвор грози турски журналисти заради разкрития

"Този, който публикува тази информация, ще плати висока цена", заплаши Ердоган

25.03.2016 | 15:16 Редактор:
Доживотен затвор грози турски журналисти заради разкрития
Доживотен затвор грози турски журналисти заради разкрития

В Турция започва съдебен процес срещу двама турски журналисти, обвинени в шпионаж, предаде БНР.

Делото ще се гледа при закрити врата в съда за тежки наказания, а подсъдими са главният редактор на опоизицонния "Джумхуриет" Джан Дюндар и журналист от същия вестник - Ердем Гюл.

Двамата са обвинени в шпионаж и огласяване на държавна тайна статия, придружена със снимки и видеозапис, на задържането през януари 2014 г. на камиони на турската разузнавателна служба /МИТ/, натоварени с оръжия, предназначени за сирийски ислямистки бунтовници.

Обвинението настоява за доживотен затвор и за двамата журналисти. Те бяха задържани в края на миналата година и останаха в тримесечен предварителен арест. По-късно бяха освободени с решение на Конституционния съд с аргумента, че няма основания за задържането им, тъй като са изпълнявали журналистически дълг.

Позицията на Конституционния дълг обаче беше остро разкритикувана от президента Реджеп Таип Ердоган, който заяви, че не признава решението и внесе жалба срещу Джан Дюндар. 

Ердоган подчерта, че "този, който публикува тази информация, ще плати висока цена, аз няма да го оставя така".

Представители на турската опозиция се обявиха в защита на двамата обвиняеми, подкрепата си изразиха и неправителствените организации. 

Двамата журналисти са отдавнашни критици на ислямо-консервативния режим на президента Ердоган, поради което се превърнаха в символ на противодействие срещу режима.