fallback

Как Израел опазва летищата си от терористични атаки?

Според силите за сигурност основната опасност са тези, които напускат страната

24.03.2016 | 16:10 Автор: Василия Пейчева

Атентатите в белгийската столица Брюксел предизвикаха много въпроси около сигурността по летищата. Израел е една от страните, при които съществува постоянна опасност от терористични атаки. Как Тел Авив се справя с опазването на своите летища?

Хиляди хора преминават през летище Бен Гурион всеки ден. Инциденти няма. Нещото, което израелските сили за сигурност правят, е използването на стереотипи.

Те анализират пътниците на база пол, раса, религия, възраст и националност. Резултатът е повече от видим - от 1972 г. насам не е имало терористичен акт срещу международно летище в Израел, въпреки че за тези години в страната са извършени стотици терористични нападения.

Според израелските сили за сигурност основната опасност идва от пасажерите, които напускат Израел - тоест тези, които влизат на летището по земя. Затова и основните мерки за сигурност са насочени към заминаващите пътници.

"Летището трябва да бъде разделено на коридори за сигурност. Те са разположени в няколко концентрични окръжности. Така може да се забележи някой подозрителен 6 километра преди да достигне до сградата на терминала", разказа Пини Шиф, ръководител сигурност на Бен Гурион.

Доста преди да се достигне до летищните терминали всички превозни средства се спират на пропусквателен пункт. Дискретно се мери теглото на автомобилите и се сканира долната им част. В същото време хората в тях минават през кратко интервю, което типично продължава 20-30 секунди. Никой обаче реално не се интересува от отговорите, а служителите по сигурността всъщност оценяват психологическата нагласа. Ако нещо ги притесни, то още там колата се отбива и пътниците се подлагат на по-задълбочен разпит и претърсване.

fallback
Още от Свят
fallback