Ново 20: Задържаният в Андерлехт не бил Лакрауи

Опровергаха информацията, че издирваният Нажим Лакрауи е арестуван

23.03.2016 | 13:54 Редактор: Луиза Божинова
Twitter

Белгийските медии изнесоха опровержение на по-рано изнесената информация, че е задържан издирваният Нажим Лакрауи.

Те потвърдиха, че наистина има задържан в Андерлехт, но това не е заподозреният Лакрауи, предаде Dnes.bg.

Според белгийския вестник Dernière Heure Нажим Лакрауи е арестуван в Андерлехт. Мъжът е белгийски гражданин, роден на 18 май 1991 година. Родният му град е Схарбек, но през февруари 2015 година бил изключен от регистъра на общината заради заминаването му за Сирия.

Според вестника Лакрауи е един от първите жители в района на Брюксел, които са се присъединили към джихада в Сирия. Първите случаи на заминаване в размирната страта са регистрирани през декември 2012 година.

Бойното му име е Абу Идрис. Той е разследван в рамките на процес срещу сирийска мрежа в Брюксел, присъдата по който ще бъде произнесена в началото на май. Прокурорът иска той да бъде осъден на 15 години затвор, като главните обвинения срещу него са, че е вербувал хора за редиците на ислямистите.

24-годишният Нажим Лакрауи е заподозрян, че е създал експлозивите, използвани и при парижките атентати. Негово ДНК е било намерено на коланите с експлозиви, използвани в зала "Батаклан" и пред "Стад дьо Франс".

Той беше заснет от охранителни камери заедно с братята Халид и Брахим ел Бакрауи, които се взривиха вчера на летището в Брюксел и отнеха живота на десетки хора.