Арести в Брюксел: Задържани са двама души, свързани с атентатите

"Ислямска държава" пое отговорност за взривовете в белгийската столица

22.03.2016 | 15:20 Редактор: Ирина Георгиева
Арести в Брюксел: Задържани са двама души, свързани с атентатите

"Ислямска държава" пое отговорността за извършените в Брюксел атентати, предаде руската информационна агенция ТАСС. Заявлението на екстремистите е било направено чрез свързаната с тях информационна агенция „Амак“.

Още по темата

По-рано в социалните мрежи се появиха публикации от радикално настроени групировки, които приветстваха терора в столицата на Белгия, обединени под хаштаг #Brusselsonfire по подобие на хаштага, използван при атентатите в Париж през ноември миналата година.

Междувременно полицията в Брюксел е арестувала двама мъже в района на жп гара Норд. Според информация на ВВС полицията претърсва и жилища в Брюксел, като издирва свързани с атентатите лица.

По-рано днес руските служби са предупредили властите в Белгия за подготвяна атака от трима бойци на "Ислямска държава", двама от които са братя от Беларус. Те са получили бойна подготовка в Сирия и през февруари са влезли в Белгия.

По последни данни на здравното министерство на Белгия след взривовете в Брюксел са загинали общо 26 души – 11 на летището и 15 в метрото. Ранените са почти 140 души.

На летището, в залата за заминаващи, е бил намерен автомат Калашников – същият като използваните автомати при атентатите в Париж, съобщава ВВС. Открита е и трета, невзривена бомба.

Властите в Брюксел евакуират сградите на изпълнителната и законодателната власт в Белгия, както и на европейските власти. Тече евакуация и на кралския дворец в града.

Още новини и анализи четете в Investor.bg