fallback

Надежда Савченко виновна! Убила двама руски журналисти

Очаква се съд в Донецк да оповести срока на наказанието ѝ

21.03.2016 | 12:56 Автор: Мария Аладжова

Донецкият съд призна бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко за убийството на двама руски журналисти край Луганската народна република, предаде ТАСС.

Освен за убийството на Игор Корнелюк и Антон Волошин Савченко е призната за виновна и за убийството на мирни жители, както и за незаконно пресичане на границата на Руската федерация.

В съда, освен руски и украински медии, присъстваха сестрата на Савченко - Вера, украински консули и говорителят на украинския президент Святослав Цеголко, пише РБК.

По думите на Цеголко украински служители са тръгнали за руския крайграничен град Донецк, където заседава съдът, но са били спрени на границата и задържани за три часа. Президентската представителка за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна Ирина Герашченко - част от групата, не била пусната през границата и ѝ е била наложена забрана да посещава Русия за пет години, каза още говорителят.   

Обвинението представи показания на свидетели и резултати от експертизи, включително и криминологична, взривно-техническа, психолого-психиатрична, молекулярно-генетична и др.

В присъдата се отбелязва, че Савченко, имайки навици от военната си подготовка, а също и опит от участието си в бойни действия в Ирак, и намирайки се в отпуск, по лична инициатива е дошла в батальона "Айдар" край Луганск. Там тя "доброволно е решила да участва в артилерийски удари с гаубици Д-30 против мирни граждани, отказали се да признаят легитимността на действащата украинска власт и пожелали да създадат обособена република".

Прокуратурата поиска 23 години затвор за 34-годишната Савченко.

Савченко заяви, че няма да обжалва присъдата си, а срокът на наказанието ѝ ще бъде оповестен утре. 

Нейната версия за случилото се е, че тя наистина се е присъединила към батальона "Айдар", но го е направила с цел да "помогне чрез знанията си". Тя отбеляза, че няколко месеца преди това, по време на майданските сблъсъци, е оказвала медицинска помощ на пострадалите.

По думите на Савченко, тя е била на обход, по време на който е открила няколко ранени украински войници и се е опитала да ги спаси, но е била задържана.

Случаят "Савченко" предизвика остри западни критики срещу Русия и се превърна в кървяща рана за Украйна, където тя е смятана за национална героиня. Според Киев тя е била пленена от проруски бунтовници в Източна Украйна и предадена на Русия, следователно трябва да бъде третирана като военнопленничка, отбелязва Асошиейтед прес.

Макар и да е трениран военен пилот, Савченко се е сражавала за украински доброволчески батальон срещу проруските сепаратисти, когато е била пленена от тях през юли 2014 г., след което се е появила в Русия. Москва твърди, че тя е избягала от бунтовниците и е била заловена, след като сама прекосила руската граница.

fallback
Още от Свят
fallback