fallback

Турция и бежанската криза отново ще са във фокуса на Брюксел

Лидерите на ЕС се събират в опит да финализират сделката с Анкара

17.03.2016 | 15:00 Автор: Анисия Иванова

Споразумението с Турция за овладяване на бежанската криза отново във фокуса на Брюксел. Европейските лидери се събират днес за втори път този месец в белгийската столица в опит за финализиране на сделката с Анкара. В разговорите ще участва и турския премиер Ахмет Давутоглу.

Отново тежки и продължителни преговори чакат европейските лидери в Брюксел. Въпреки, че те самите си поставиха краен срок до петък, за да намерят решение на мигрантската криза на Стария континент.

Според договорката, за да приема обратно бежанците, добрали се до гръцките брегове, Турция ще получи към договорените в края на миналата година 3 млрд. евро помощ. допълнителни 3 млрд. Анкара получи и обещания за отмяна на визовите ограничения за пътуване на гражданите си в Европа и ускоряване на преговорите за членство в ЕС.

Въпреки че бяха очертани рамките на договорката, тя не се приема с еднакъв ентусиазъм от всички 28 страни в Съюза. Най-малко шест държави имат забележки по споразумението - Кипър, Австрия, Франция, Унгария, Испания и България. Страната ни поиска гаранции, че българо-турската граница ще се пази по същия начин както и гръцко-турската.

България е съгласна с премахването на шенгенските визи за турски граждани, но само ако бъдат изпълнени всички условия по споразумението. Страната ни поиска да бъде част от споразумението, като в него бъдат включени сухопътните граници на Турция с държавите-членки на ЕС – България и Гърция, както и всички морски граници между Турция и ЕС, включително морската граница между България и Турция в Черно море.

Австрия е скептична към сделката с Турция, като нейните опасения са, че либерализация на визите може да доведе до нарастване на броя на турците в страната.

Най-голямата пречка пред сделката с Анкара се казва Кипър. Островната държава, чиято северна част беше окупирана от турски войски през 1974 г., се обяви категорично против споразумението и още веднъж затвърди позицията си против приемането на Турция в ЕС.

Франция изразява опасения по отношение на спазването на правата на човека от страна на Анкара, а унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не иска мюсюлмански имигранти в страната. Позицията на Испания претърпя промяна през уикенда, след като лидерът на социалистите Педро Санчес заяви, че предложението е несправедливо и не е съвместимо с европейските ценности.

 

fallback
Още от Свят
fallback