fallback

Студент от САЩ е осъден на 15 г. принудителен труд в Северна Корея

21-годишният Ото Уармбайър се опитал да изнесе от КНДР плакат с политическа пропаганда

16.03.2016 | 15:30 Автор: Ирина Георгиева

Севернокорейският върховен съд осъди на 15 години принудителен труд студент от Университета на Вирджиния. 21-годишният Ото Фредерик Уармбайър призна, че се е опитал да изнесе от КНДР откраднат плакат с политическа пропаганда, съобщиха китайската агенция Синхуа и японската Киодо. 

В края на февруари Уармбайър направи пълни самопризнания за извършеното от него престъпление срещу държавата, припомня БНР. Студентът влязъл в страната като турист за организирано пътешествие около новогодишните празници. В началото на януари, когато вече се канел да си тръгва, бил арестуван по обвинение във враждебни действия.

Още по темата

Севернокорейският режим разпространи няколко клипа на 29 февруари, в които младият американец просълзен признава кражбата и заявява, че е направил най-голямата грешка в живота си, молейки за освобождаване.

По думите му той е действал по нареждане на протестантската църква в Охайо, която го насочвала към нанасяне на щети на мотивацията и труда на севернокорейския народ, с мълчаливото одобрение на ЦРУ и американското правителство. Младежът обясни още, че му било обещано неговото семейство да получи компенсация от 200 000 долара от църквата, ако бъде заловен.

Други чужденци, минавали през подобни ситуации в Северна Корея и после освободени, твърдят, че подобни изявления се правят там по принуда. 

В момента в КНДР за враждебни действия са задържани още двама чужденци - канадският пастор от южнокорейски произход Лим Су Хайеон и американският бизнесмен също с южнокорейски корени, Ким Донг Чул.

Често Северна Корея арестува чужденци и в миналото се е случвало да използва вкарани в затвора американски граждани, за да уреди визити на високопоставени американски държавни служители, тъй като Пхенян и Вашингтон не поддържат официални дипломатически отношения.

fallback
Още от Свят
fallback