Масовият убиецът Брайвик съди Норвегия за нечовешко отношение

Бил силно стресиран от изолацията в затвора

15.03.2016 | 15:21 Редактор: Анисия Иванова
Масовият убиецът Брайвик съди Норвегия за нечовешко отношение
Масовият убиецът Брайвик съди Норвегия за нечовешко отношение

Масовият убиец Андерш Брайвик отново се връща в съда. Този път обаче той съди Норвегия за нарушаване на човешките му права. През 2012 г. той отне живота на 77 души и бе осъден на 21 г. лишаване от свобода.

Нацистки поздрав и провокативно поведение към съда в Норвегия. Така започна процесът на Брайвик срещу Норвегия. Според атентатора държавата нарушава човешките му права, като го държи в изолация.

Адвокатът на Брайвик изтъкна, че клиентът му бил силно стресиран от изолацията в затвора Скиен, който е на 100 км от столицата Осло. Преди година убиецът кандидатства в университет и започна да учи дистанционно "Политически науки".

Той предприе тази стъпка, след като му беше напълно отказан достъп до интернет, с което властите се опитаха да предотвратят идеята му да създаде "терористична социална мрежа".

Брайвик ще се бори в съда, за да получи по-добри условия в затвора южно от Осло. Той има собствена килия, както и достъп до компютър, телевизор и плейстейшън.

През 2012 г. Андерш Брайвик отне живота на 77 души, като за убийствата, извършени на остров Утоя и в столицата Осло, за което беше осъден на 21 г. лишаване от свобода.