fallback

Русия изтегля военните си части от Сирия

Летище "Хмеймим" в Латакия и руската военноморска база в Тарсус обаче ще останат

15.03.2016 | 12:16 Автор: Луиза Божинова

Руският президент Владимир Путин обяви, че задачата, която е била поставена пред министерството на отбраната и руската армия, като цяло е изпълнена, поради което от утре трябва да започне изтегляне на руските военни от Сирия. Изказването му стана по време на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и външния министър Сергей Лавров. 

Според съобщение, публикувано от прес-службата на Кремъл, "това без съмнение ще послужи за добър сигнал за всички борещи се страни и ще създаде условия за началото на реален мирен процес".

Руското военно летище "Хмеймим" в провинцията Латакия и руската военноморска база в Тарсус обаче ще останат, съобщи прес-секретарят на руското президентство Дмитрий Песков. "По заповед на президента ще бъде осигурена пълната сигурност на тези обекти по въздух, суша и море. Те ще изпълняват функции по наблюдение на спазването на условията по примирието в страната", заяви Песков.

Путин е говорил за решението си с президента на Сирия Башар Асад. Двамата не са обсъждали бъдещето на сирийския режим. Асад е благодарил на Русия за помощта ѝ при борбата с тероризма и за хуманитарното съдействие на сирийските граждани. 

Сирийската армия ще продължи действията си срещу терористите и след изтеглянето на руската авиация от страната. Генералният ѝ щаб определи решението на Русия да изтегли авиацията си от страната като "естествено в светлината на значителните успехи, които постигнахме в борбата срещу тероризма в сътрудничество с дружески войски, в чийто авангард бяха руските".

Властите на САЩ не са знаели предварително за плановете на Русия да изтегли основната част от авиацията си от Сирия. Представители на Белия Дом, Пентагона и Държавния департамент съобщиха, че чакат допълнителна информация. По-късно президентите на САЩ и Русия са провели телефонен разговор, в който са обсъдили изтеглянето.

Германският външен министър приветства новината и заяви, че това е знак, че Башар Асад ще започне най-накрая с цялата си сериозност преговори в Женева относно политическия преход, който да запази съществуването на сирийската държавност и интересите на всички групи от населението. 

Междусирийските преговори, които са под егидата на ООН, започнаха вчера в Женева. Те ще се проведат в три кръга, като вчера беше началото на първия. Очаква се той да завърши на 24 март, след което ще има пауза от десетина дни, до началото на нов кръг. 

 

 

fallback
Още от Свят
fallback