Ключови избори в три германски провинции

Очаква се резултатите да имат отражение върху водената от Берлин политика

13.03.2016 | 08:15 Редактор: Ирина Георгиева
Ключови избори в три германски провинции

В Германия днес се провеждат ключови избори за местен парламент в три провинции Баден Вюртемберг, Саксония Анхалт и Райнланд Пфалц. 

Местните избори са проверка за отношението на избирателите към водената от канцлера Ангела Меркел политика по отношение на бежанската вълна, заляла Европа, пише БНР.

Още по темата

В трите провинции се очертава все по-голямото влияние на десните популисти от "Алтернатива за Германия". Прогнозите сочат, че те ще вземат около 10% и в трите провинции. Гласовете за "Алтернатива за Германия" са предимно протестният вот на недоволните от политиката на канцлера Ангела Меркел по отношение на бежанците. 

Разположението на силите в трите провинции е различно. Очаква се победа на Христяндемократите в Саксония Анхалт, където и до сега са начело на провинцията.

В Баден Вюртемберг прогнозите сочат за вероятен победител "Зелените" на министър-председателя Винфред Крешман. Баден Вюртемберг е първата и единствена засега германска провинция, управлявана от Зелените. 

В Райнланд Пфалц съревнованието е между коалиционните партньори на национално ниво - Христяндемократите и Социалдемократите. Досегашният премиер социалдемократката Малу Дрейер има силен конкурент в лицето на христяндемократката Юлия Кльокнер.  

Очаква се резултатите от изборите да имат отражение върху водената от Берлин политика.