Да приютиш бежанците у дома

12.03.2016 | 19:00 Редактор: Лъчезар Вълев
Да приютиш бежанците у дома

Докато над 12 хил. бежанци остават блокирани на ничията земя между Гърция и Македония възрастна двойка гърци от близкото село Идомени отвори дома си, за да приюти бягащите от родните си места.

Домът на Елени и Христос Димонис е отворен всеки ден за тези, които искат да пият вода, да се изкъпят или просто да се почувстват у дома, дори и за малко.

Елени Димонис

Преди седмица дойдоха две момичета с осем деца. Казаха: „Гладни сме“ и аз им дадох да ядат. Казаха ми, че искат да се изкъпят и аз ги пуснах вкъщи, за да се изкъпят. После едно от момичетата дойде при мен, благодари ми, прегърна ме и започна да плаче. После и съпругът ми започна да плаче.

След този случай през следващите дни постоянно идвали бежанци в дома на семейство Димонис, които използвали банята. С тъга в очите 71-годишната Елени казва, че ги съжалява и не знае какво повече може да направи за тях. Казва, че останалите жители на селото не се отнасят към бежанците по същия начин.

Елени Димонис

Хората от селото не искат да ги пускат по къщите си. Но аз не мога, просто не мога да направя това. Разчувствам се, не мога да им помогна. Това ме кара да се чувствам много зле. Гледам ги във водата и калта с малките болни деца.

Сърцето си за бегълците е отворил и съпругът на Елени Христос.

Христос Димонис

Пуснах ме ги у дома да останат за една-две нощи тук, те бяха болни. Но къде може да отиде? Какво да ви кажа? Какво може да се каже за тази ситуация. Те просто позволиха всичко това да се случи.

Семейство Димонис казват, че не се чувстват герои. „Не правим нищо особено, само каквото можем“, казва през сълзи Христос...докато вратата на дома му остава отворена за нуждаещите се.