Французи на протест срещу трудовите реформи

Компаниите ще имат право да уволняват служители по икономически причини

10.03.2016 | 14:30 Редактор: Василия Пейчева
Французи на протест срещу трудовите реформи

Стотици хиляди французи излязоха на протест срещу подготвяните от правителството трудови реформи. Според новите планове на кабинета на президента Франсоа Оланд компаниите вече ще имат право да уволняват служители по икономически причини.

Френският министър на труда Мириам ел Комри твърди, че реформата ще окуражи компаниите да наемат повече служители на постоянни договори. Критиците на промените обаче твърдят, че те ще направят по-лесни уволненията, като това ще ги направи по-трудни за оспорване пред съда.

Освен това проектът на Ел Комри налага промени в специалните трудови съдилища като намалява значително максималната сума за обезщетенията. Сега всеки случай се разглежда поотделно, но реформата предвижда всяка компания да знае предварително какъв таван на обезщетение може да плати.

"Независимо какви са предложенията – да се увеличат работните часове или да се улеснят уволненията – ние не искаме това. Новите мерки ще доведат до по-голяма безработица сред младите. Ние сме срещу трудовите реформи", коментира студент.

"Тук сме, за да кажем "не" на новите реформи. Не сме гласували за тях и не искаме да бъдат въвеждани", допълва друга студентка.

Реформите на пазара на труда имат за цел да намалят общата безработица, която е над 10%, както и младежката безработица, която достига 25%.

Предложеният нов закон също намалява заплащането за извънреден труд за работа над 35 часа за работната седмица. В много сектори младите стажанти обаче работят по над 40 часа седмично.