fallback

Гърция ще разселва блокираните край Идомени бежанци

В момента в импровизирания лагер в Идомени има над 14 000 мигранти, а други 36 000 се намират в останалата част на Гърция

10.03.2016 | 13:50 Автор: Ирина Георгиева

Гърция планира да разсели хилядите блокирани бежанци край Идомени. Бежанците, които се намират в импровизирания лагер край гръцко-македонската граница трябва да приемат, че границата е затворена и да се преместят в други приемни центрове за мигранти. Това обяви гръцкият министър за защита на гражданите и обществения ред Никос Дендияс. 

Още по темата

Според Дендияс Гърция може да подсигури по-добри условия за настаняване на мигранти в други лагери, намиращи се на 10-12 км. от Идомени. По думите му държавата не може да подсигури сериозна помощ на толкова много хора събрани на една място. 

В момента в импровизирания лагер в Идомени има над 14 000 мигранти, а други 36 000 се намират в останалата част на Гърция. 

Балкански маршрут е официално закрит. Границите си затвориха Словения, Македония, Сърбия, Хърватия, а Унгария обяви извънредно положение. Действията им идват след постигнатото споразумение на срещата на върха в понеделник в Брюксел между европейските лидери и Турция.

Днес и Австрия повтори, че няма да отваря границите си. Според вътрешния министър на страната Йохана Микл-Лайтнер това ще изпрати ясно съобщение към бежанците да не пристигат в Европа и ще гарантира стабилността. 

Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че затварянето на използващия от мигрантите маршрут през Западните Балкани „не разрешава проблема“ и тази постъпка „не е устойчива“. Пред германското радио MDR коментира, че едностранното решение на Австрия, и направените след това от балканските държави, очевидно ще ни донесат по-малко бежанци, но поставят Гърция в много трудна ситуация. 

"Ако не успеем да постигнем сделка с Турция, Гърция няма да може да поеме бремето за дълго. Затова искам реално европейско решение, което да е решение за всичките 28 страни", подчерта Ангела Меркел.

 

fallback
Още от Свят
fallback