Затварянето на Балканския маршрут не решава проблема, смята Меркел

Пътят през Югоизточна Европа остана затворен за нелегални емигранти

10.03.2016 | 11:14 Редактор: Луиза Божинова
Затварянето на Балканския маршрут не решава проблема, смята Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че затварянето на използвания от мигрантите маршрут през Западните Балкани "не разрешава проблема" и тази постъпка "не е устойчива".

Това се случи след като страните от Западните Балкани забраниха преминаването на транзитни мигранти от полунощ в сряда, предаде Франс прес. Вътрешната министърка на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер заяви, че пътят през Югоизточна Европа ще остане затворен за постоянно. По-рано Словения, Хърватия и Сърбия ограничиха влизането на мигранти, а вчера Македония затвори границата си с Гърция за нелегални преминаващи. 

"Няма да решите проблема вземайки едностранни решения. Тази ситуация не е нито устойчива, нито дълготрайна", заявява Меркел пред общественото радио MDR. Тя смята, че едностранното решение на Австрия, и направените след това от балканските държави, ще донесат по-малко бежанци, но поставя Гърция в много трудна ситуация. 

"Ако не успеем да постигнем сделка с Турция, Гърция няма да може да поеме бремето за дълго. Затова искам реално европейско решение, което да е решение за всичките 28" страни, подчерта канцлерът.