fallback

"Заман" ще излиза в Германия

Турският вестник ще продължава опозицията срещу Ердоган

08.03.2016 | 14:11 Автор: Мария Аладжова

Най-многотиражираният турски всекидневник "Заман" ще продължи да излиза в Германия като опозиционна медия. Това съобщи главният редактор на "Заман Германия" Сюлейман Баг, цитиран от Reuters.

В петък, със съдебно решение, вестникът беше поставен под държавно управление след обвинения в съпричастност към планиран държавен преврат.

Медията беше атакувана в рамките на операция срещу поддръжници на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, припомня БНР. 

Конкретното обвинение към "Заман" е съпричастност с идеите на живеещия в САЩ Гюлен - влиятелен критик на президента Реджеп Таийп Ердоган.

В настоящия момент германското издание на ежедневника има близо 15 хил. абонати в Германия, където живеят три милиона граждани от турски произход. 

Правозащитни организации, както и представители на ЕС, осъдиха действията на Анкара спрямо опозиционния вестник, определяйки ги като директна атака срещу свободата на словото. Сред тях са висши представители на Франция и Германия. 

Въпреки осъждането от европейска страна, което за момента остава единствено на думи, Ердоган настоя, че решението за закриване на вестника е било взето в рамките на закона и не е мотивирано от политически причини, посочва Newsweek. 

В последното издание на английската версия на "Заман" авторите пишат, че държавното решение бележи "един от най-мрачните дни в историята на турската преса".

fallback
Още от Свят
fallback