Светът почете Нанси Рейгън

Бившата първа дама на САЩ почина на 6-ти март на 94-годишна възраст

08.03.2016 | 13:12 Редактор:
Уикипедия
Уикипедия

Светът почете паметта на Нанси Рейгън, бившата първа дама на САЩ и съпруга на президента Роналд Рейгън. 

Множество американци, начело с президента Барак Обама, отдадоха почит на бившата актриса, която почина на 6-ти март в Лос Анджелис от сърдечна недостатъчност. 

"Нанси Рейгън веднъж написа, че нищо не може да те подготви за живота в Белия дом. Беше права, разбира се. Но имахме добър старт, защото имахме късмета да следваме нейния горд пример и нейните топли и щедри съвети. Нашата бивша първа дама преобрази ролята си през времето, прекарано тук", гласи съобщение на президентското семейство на САЩ.

"Нанси беше изключителна жена: изискана първа дама, горда майка и предана съпруга на президента Рейгън - нейния Рони", заявиха  бившият президент на САЩ Бил Клинтън и съпругата му Хилари Клинтън, кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия. "Силата на характера й беше легендарна, особено когато беше подложена на изпитание от опита за убийство на президента и при битката му с болестта на Алцхаймер. Тя оставя забележително наследство на доброта." 

Доналд Тръмп, водещият претендент за президентската номинация на републиканците, определи Нанси Рейгън като "съпругата на един наистина велик президент" и "удивителна жена".

Екс-губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер заяви, че Нанси Рейгън е била един от неговите герои.

Бившата първа дама на САЩ Барбара Буш каза, че Нанси Рейгън е била "напълно предана на президента Рейгън", и изказа заедно със съпруга си Джордж Буш своите съболезнования на семейството й.

След смъртта на Нанси Рейгън президентската библиотека и музей "Роналд Рейгън" беше затворена. Знамената на Капитолия снощи бяха спуснати наполовина в знак на почит към бившата първа дама, както и флагът на САЩ в Белия дом във Вашингтон, информира Ройтерс.