Турция ще поиска не три, а 20 млрд. евро от ЕС за бежанците

Ахмет Давутоглу има нови искания

07.03.2016 | 18:23 Редактор: Ирина Георгиева
Турция ще поиска не три, а 20 млрд. евро от ЕС за бежанците

Не 3, а 20 млрд. евро ще поиска Турция, за да помогне при разрешаването на миграционната криза, предаде РИА Новости, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Още по темата

По време на днешната среща на високо равнище турската делегация е предложила на останалите участници да приемат всички несирийски бежанци, които не са получили убежище в ЕС или са били заловени в турските териториални води, пише Агенция "Фокус".

Снощи по време на подготвителната си среща с германския канцлер Ангела Меркел и министър-председателя на Холандия Марк Рюте турският премиер Ахмет Давутоглу е поискал от ЕС финансова помощ, надвишаваща първоначалната сума от три милиарда евро, съобщават дипломатически източници. По думите на един от тях - става дума за сума в размер на 20 млрд. евро.

Освен това, в замяна на разширения прием на мигранти Турция иска режи на безвизово придвижване между себе си и ЕС още през юни, а не през октомври, както бе планирано по-рано. 

Новите искания на Давутоглу са довели до промяна на графика на срещата на високо равнище, която може да продължи и до края на деня.